Lopen op de maan

Kun je lopen op de maan nabootsen op aarde?

Sommige mensen beweren dat de maanwandeling opgenomen is op aarde. Om te bepalen of de maanlanding op aarde is opgenomen, hebben wij een filmpje gemaakt, waarbij we proberen het lopen op de maan na te bootsen met verschillende ondergronden, beeldsnelheden en loopmanieren.

Lopen op de maan ziet er uit alsof het vertraagd is. Het lijkt een beetje zwevend, maar tegelijk een kangoeroe hup. Men denkt dat het lopen op de maan een vertraagde opname is van lopen op aarde. Helaas, als je de opname versnelt, lijkt de maanwandeling niet op een gewone wandeling op aarde.

Wanneer je op aarde een stukje loopt in een zandbak en dit vertraagd afspeelt, lijkt het op het eerste gezicht niet op het lopen op de maan. Het is duidelijk dat wij veel sneller neerkomen, want zelfs bij een vertraagde opname kunnen wij geen zweefsprongen maken tijdens het rennen. Bij een huppelpas lijkt het iets meer alsof je zweeft, maar de knieën worden teveel gebogen. Dit hebben wij in verdere opnames op de trampoline geprobeerd te voorkomen. Het vertraagd afspelen van een rennend persoon op een grasheuvel komt ook niet overeen met een maanwandeling. Bij het rennen blijft men namelijk dicht bij de grond, waardoor het niet op zweven lijkt. Een springpas op een grashelling vergroot het zweefeffect, maar bij vergelijking lijkt ook deze pas niet op de maanwandeling. Het lopen op de grashelling lijkt meer op de maanwandeling dan het lopen in een zandbak, maar het lijkt absoluut niet op de echte maanwandeling.

Op een trampoline kan men de gewichtloosheid beter nabootsen, ondanks dat de grond deels inzakt. Ook hebben we er beter opgelet, dat het lopen niet te soepel kan, dus met zo min mogelijk kniebuigingen. De springpas komt meer overeen dan de stukken die wij in het gras en in het zand hebben gelopen, maar door het veren van de trampoline lijkt het nog steeds niet helemaal op een maanwandeling, omdat je teveel omhoog veert door de trampoline.

Lopen op een dikke mat zorgt voor een kleinere vering dan op een trampoline, waardoor de grond minder inzakt, maar er wel een gevoel van zweven is. Bij de juiste houding lijkt deze ondergrond het meest geschikt voor nabootsing, maar helaas kunnen wij geen exacte kopie van de maanwandeling produceren. Een YouTube filmpje van kinderen op een springkussen laat zien dat een springkussen hetzelfde effect heeft als het lopen op een dikke mat, maar dan met iets meer vering. Ook dit zou dus een goede ondergrond zijn, maar zoals gezegd lijkt dit niet exact op de maanwandeling.

De conclusie van ons onderzoek is dus dat het lopen op de maan niet kan worden nagebootst op aarde. De oorzaak hiervoor ligt in de zwaartekracht. Doordat er op aarde een zwaartekracht van 9,8 m/s²  is en de zwaartekracht die op de maan heerst zes keer zo klein is, zou je iemand op aarde dus zes keer zo licht moeten maken om de maanwandeling na te kunnen bootsen. Bovendien moet de ondergrond gelijk zijn aan het maanoppervlak.