Enquête
Link naar de enquête:
Wat zijn de resultaten van onze enquête?
Voor ons onderzoek hebben wij een kleine enquête opgesteld om te kijken hoe goed mensen zijn te manipuleren met fotobewerkingen. We hebben er voor gekozen om een aantal foto’s weer te geven, waarvan twee bewerkt zijn. Drie komen uit het Apollo-11 archief, drie zijn zelfgemaakte vakantiefoto’s.
Statistieken voor vraag 1:
Een onbewerkte vakantie foto.
Bewerkt: 44,44%
Onbewerkt: 55,56%
Statistieken voor vraag 2:
Een bewerkte foto uit het Apollo-11 archief. Er zijn sterren toegevoegd en voetstappen verwijderd.
Bewerkt: 66,67%
Onbewerkt: 33,33%
Statistieken voor vraag 3:
Een onbewerkte vakantiefoto.
Bewerkt: 9,52%
Onbewerkt: 90,48%
Statistieken voor vraag 4:
Een onbewerkte foto uit het Apollo-11 archief.
Bewerkt: 55,56%
Onbewerkt: 44,44%
Statistieken voor vraag 5:
Een bewerkte vakantiefoto. Een lantaarnpaal is weggehaald en twee objecten zijn verkleind.
Bewerkt: 19,05%
Onbewerkt: 80,95%
Statistieken voor vraag 6:
Een onbewerkte foto uit het Apollo-11 archief.
Bewerkt: 46,03%
Onbewerkt: 53,97%
Analyse van de resultaten
In totaal hebben wij 63 respondenten gevonden via internet. Dit waren veelal jongeren van onze leeftijd zonder voorkennis over de foto’s of PhotoShop. Bij elke foto konden zij aangeven of ze dachten dat de foto bewerkt, of onbewerkt was. De foto’s zijn weergegeven in willekeurige volgorde en ook de antwoorden stonden in willekeurige volgorde. Van te voren is niet gezegd hoeveel foto’s bewerkt waren.
Bij drie van de foto’s (vraag 1, vraag 4 en vraag 6) kunnen wij geen duidelijke uitslag geven. Deze foto’s waren onbewerkt, maar ongeveer de helft van de deelnemers zeiden dat deze foto’s bewerkt waren. Op basis van dit resultaat kunnen wij geen goede conclusie trekken.
Foto 2 was een bewerkte foto. Hier kiest twee derde ook daadwerkelijk voor bewerkt. Toch is dit niet een overtuigend bewijs dat ‘normale’ mensen een bewerkte foto kunnen herkennen. Wel geeft dit aan dat de meesten bij een toegevoegde sterrenhemel toch kiezen voor bewerkt. Of dit kwam doordat de sterren op andere foto’s ontbraken, of doordat de sterren niet ‘echt’ leken, is niet met zekerheid te zeggen.
Foto 3 was een simpele, heldere vakantiefoto. Meer dan negentig procent zag dat deze foto onbewerkt was. Waarschijnlijk komt dit door de helderheid van de foto. Zeker is dat men bij dit type foto’s goed kan zien of deze onbewerkt is.
Foto 5 was een bewerkte foto, toch koos meer dan tachtig procent voor ‘onbewerkt’. Waarschijnlijk komt dit doordat er maar kleine aanpassingen zijn gedaan en de rest van de foto in intact is gebleven. Deze foto laat wel zien dat mensen zonder voorkennis over de foto’s het lastig vinden om kleine aanpassingen te herkennen.
Een heldere lijn kunnen wij niet ontdekken in deze resultaten. Uit dit gegeven kunnen wij wel concluderen, dat ‘normale’ mensen het lastig vinden om zelf te herkennen of een foto bewerkt is, of niet. Wij denken dat veel van de antwoorden gegokt zijn op basis van hun gevoel, dit hebben wij ook vernomen uit willekeurige reacties op de enquête (‘Ingevuld. Maar ik snap soms van mezelf niet waarom ik denk dat iets bewerkt of onbewerkt is’ en ‘Ingevuld! Maar ik heb hier echt geen oog voor hoor.’).
Het is interessant om te bekijken of mensen kunnen zien of een foto bewerkt is. We weten nu, dat bij de Apollo-11 foto waar sterren op zijn toegevoegd de meerderheid ziet dat deze bewerkt is. We kunnen zeggen dat men geen sterren verwacht op een foto vanaf de maan. De bewerkte vakantiefoto is door een ruime meerderheid als onbewerkt bestempeld. Hieruit kunnen we concluderen dat men makkelijk te manipuleren is met kleine aanpassingen op foto’s.
Conclusie
Dus mochten de Apollo-11 missiefoto’s bewerkt zijn, dan zouden dit geen grote aanpassingen kunnen zijn, veel mensen zouden dit opgevallen zijn. Wel kunnen er kleine aanpassingen gemaakt zijn, zoals bleek uit de vakantiefoto, want deze vallen dit veel mensen niet op.
Maak jouw eigen website met JouwWeb