'Wapperende' vlag

Welke argumenten zijn er op basis van de ‘wapperende’ vlag?

Ook het wapperen van de Amerikaanse vlag op de maan tijdens de opnames van het planten van de vlag op het maanoppervlak, wordt gezien als een aanwijzing voor de vervalsing van de maanlanding. De vlag zou namelijk bewegen vanwege een wind die zou hebben gewaaid in de studio waar de vervalsing heeft plaatsgevonden. Ook later zou de vlag nog steeds op foto’s hebben bewogen, terwijl de astronauten niet in de buurt zijn.

Deze argumenten gaan ervan uit dat de vlag niet kan waaien in een vacuüm ruimte, zoals die is op de maan vanwege het ontbreken van een atmosfeer. Dit is echter wél mogelijk, alleen wordt het heen en weer bewegen van de vlag niet veroorzaakt door wind.

De vlag beweegt alleen op het moment dat de astronauten de vlaggenstok hebben aangeraakt en net daarna. Zij hebben namelijk de vlaggenstok heen en weer bewogen, zodat hij in de grond bleef staan. Aangezien de vlag vast zit aan de vlaggenstok, gaat hij door de trillingen van vlaggenstok meebewegen. De beweging wordt dus niet veroorzaakt door bewegende lucht.

Op de maan is er geen atmosfeer die voor luchtwrijving kan zorgen en zo de bewegingen van de vlag kan afremmen, er is ook geen dempingeffect te zien op de film. Hierdoor beweegt de vlag langer en sneller dan dat op aarde kan voorkomen.

Dat de vlag zou bewegen op foto’s die later zijn genomen klopt niet, de vlag beweegt helemaal niet, het lijkt alleen maar zo. De vlag hangt aan een horizontale staaf. Dit hadden ze gedaan omdat de vlag zonder de horizontale staaf naar beneden zou hangen, omdat er geen wind is die de vlag in de juiste positie kan waaien. Hierdoor zou het patroon op de vlag niet te zien zijn, wat natuurlijk wel de bedoeling was. Daarom is er een horizontale balk toegevoegd, waardoor de vlag wél goed te zien is. Deze staaf is echter niet goed uitgeklapt, zodat er een rimpel in de vlag zat (zoals een gordijn dat niet volledig dicht is). De astronauten hebben de rimpel in de vlag niet weggehaald, omdat het beeld van de vlag met de rimpel erin bekender voorkomt bij mensen dan een vlag zonder een rimpel.

Op aarde zorgt de zwaartekracht er vaakl voor dat de rimpels eruit worden ‘getrokken’. De vlag is echter gemaakt van een hele lichte soort nylon, dit zorgt ervoor, in samenhang met de kleine zwaartekracht op de maan, dat de kracht op de vlag niet groot genoeg is om de rimpels eruit te ‘trekken’. Bovendien zou er, als de foto vervalst was en de vlag zou gaan waaien door een wind die blies op de set, ook rondvliegend stof te zien moeten zijn op de foto.

Conclusie

De vlag beweegt dus doordat hij meetrilt met de in beweging gebrachte vlaggenstok, bovendien is de vlag niet voldoende uitgehangen waardoor er een rimpel in de vlag te zien is. Hierdoor lijkt het alsof hij beweegt in de wind, hoewel dit niet het geval is. Op basis van de ‘wapperende’ vlag kan dus niet van een vervalsing van de maanlanding worden uitgegaan, omdat alle argumenten ontkracht en verklaart kunnen worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb