Interview
Aantekeningen


Uitwerkingen
Waaruit bestaat maansteen?
De samenstelling lijkt op die van de aarde. De mineralen die op de maan voorkomen, komen namelijk ook voor op aarde, toch komen de mineralen die op de maan in overvloed zijn, veel minder voor op aarde. Maansteen bestaat voornamelijk uit helium-3. Helium-3 kun je gebruiken voor veilige kerncentrales, op aarde komt dit maar heel weinig voor. Het kan dus dat in de toekomst bij een energietekort maansteen wordt gebruikt voor kerncentrales. Een ander belangrijk bestandsdeel is silicium. Tegenwoordig weet men dat er wel zuurstof en water op de maan is. Dit water is niet te vinden als grote meren, maar het zit in kleine bevroren blokjes tussen het maansteen. Het maanstof is eigenlijk vergruisd maansteen. Maanstof wordt reguliet genoemd. Het stof is ontstaan door de vele meteorietinslagen.
Hoe kun je aan maansteen zien dat het echt van de maan komt?
Dat kun je niet zien, het enige waaraan we kunnen zien dat het van de maan komt is de documentatie er om heen. Elke maansteen die meegenomen is, is van te voren uitvoerig gefotografeerd en gedocumenteerd. In totaal is er zo’n 390 kg maansteen op aarde. Neil Armstrong vertelde dat maanstof naar verbrand houtskool ruikt. Hier kwam hij achter bij het uittrekken van zijn astronautenpak. Bovendien klaagden de astronauten, dat het maanstof overal in zat, ze vonden zelfs stof in hun onderbroek. Dit had dus ook te maken met de piramidevormige structuur van de korrels. Hier in Nederland is er ook een stuk maansteen. Het grootste stuk maansteen ligt in Space Expo, ook heeft het Boerhave museum in Leiden korrels maansteen. Ongeveer 200 kg van de 390 kg is gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en ‘vrienden’ van de US hebben allemaal een stukje maansteen gekregen. Bovendien zijn stukjes maansteen in perspex gegoten, zodat leerlingen op Amerikaanse middelbare scholen de maansteen onder de microscoop kunnen bekijken.
Hoe kan het dat de voetafdrukken van de astronauten te zien zijn op het maanoppervlak?
Als je op het strand bent en je wilt een zandkasteel bouwen, gaat dit lastig met (droog) zand. Dit komt omdat op aarde de zandkorrels een ronde vorm hebben. Deze ronde vorm is ontstaan door erosie, de korrels zijn als het ware versleten. Op de maan is er geen erosie, dus de korrels hebben hun ‘oorspronkelijke’ vorm nog. Dit is een piramide-achtige vorm waardoor het zand goed bij elkaar blijft. Op de maan is het dus heel makkelijk om een zandkasteel te bouwen, of een voetafdruk achter te laten, zonder dat dit inzakt.
Hoe kan het dat er geen stof op de poten van de maanlander zat en dat er geen krater was?
De daalmotor zat onder de maanlander gemonteerd. Deze motor heeft al het stof weggeblazen, dus ook het stof van de poten. Deze motor heeft dus al het stof weggeblazen, dus eigenlijk was er wel sprake van een krater. Het is duidelijk zichtbaar waar de maanlander geland is.
Wat heeft het ontbreken van de atmosfeer voor gevolgen voor de omstandigheden op de maan?
Door het ontbreken van een atmosfeer is de maan niet beschermd tegen meteorietinslagen. Daarom zijn er ook zoveel kraters zichtbaar op het maanoppervlak. De meteorietinslagen op de maan, kunnen ook gevolgen hebben voor meteorietinslagen op aarde. De meteorieten komen namelijk met zo’n kracht op de maan, dat het maansteen er omheen opspat. Dit gebeurt met zo’n kracht dat de brokken maansteen als meteorieten inslaan op aarde.
Zwaartekracht op de maan:
Een zesde van de zwaartekracht op aarde, dat betekent dat alles dus maar 1/6e weegt. Stel dat je op aarde 60 kg weegt, dan weeg je op de maan nog maar 10 kg. De zwaartekracht en de atmosfeer hebben verder niks met elkaar te maken. De zwaartekracht hangt wel af van de massa van het object en de draaiingsnelheid.
Is er op de maan helemaal geen sprake van wrijving/luchtweerstand?
Nee, tijdens de Apollo-11 missie is dit met een natuurkundige proef aangetoond. Een van de astronauten liet een hamer tegelijk met een veer vallen. Beide objecten raakten tegelijk de grond. Hiermee toon je dus aan dat er helemaal geen wrijving is op de maan. à Wet van Newton.
Maak jouw eigen website met JouwWeb